sobota, 28 lutego 2015

23. Placki z batata

Nigdy batatów nie jadłam, zawsze chciałam spróbować przytrafiłą się okazja dostępne w biedronce 6.99 za kg! No więc kupiłam dwa średniej wielkości okazało się, że ważyły po ok. 500g jeden!
Jakie są? Baaardzo słodkie wystarczy dobrze podkręcić dodać dodatek i będzie idealnie grało. Tak zrobiłam z tymi plackami, natka pietruszki przyprawy plus mozarella na to na talerzu na każdego placka serek śmietankowy ze szczypiorkiem i miód w gębie! Polecam każdemu kto ich nie próbował.

Składniki:
-1 średni batat
-1 jajko
-1 łyżka mąki
-Natka pietruszki
-Czosnek przeciśnięty przez praskę
-Dwa plastry mozarelli pokrojone w kostkę
-Pieprz ziołowy, chili, kozieradka
-olej kokosowy do smażenia
Batata obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego jajko i mąke. Następnie czosnek i przyprawy na sam koniec mozarellę i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko razem. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz