Pizza chodziła za mną już od paru dni, miała być jedna duża dla całej rodziny wyszły dwie małe dla mnie i dla Liliany. Pierwszy raz robiłam coś na mące gryczanej na ogół jej nie stosuję bo ma specyficzny smak jak to kasza gryczana. Idealna na drugie śniadanie kolację a nawet na obiad u Nas dziś na drugie śniadanie.
Dziecko zadowolone więc chyba nie było źle z wyborem mąki gryczanej na pizzę.
Składniki na dwie mini pizze:
-1szklanka mąki gryczanej
- drożdże (świeże, ok. 20g )
- dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 i 1/2 szkl ciepłej wody
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z mąką wyrabiamy ciasto i
odstawiamy żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.
Składniki:
-passata pomidorowa
-zioła prowansalskie
Wszystko razem mieszamy.
Z ciasta formujemy dwa blaty pizzowe smarujemy sosem pomidorowym. Kładziemy składniki u Nas to:
-szpinak
-szynka gotowana
-bakłażan
-cebula
-ser żółty
-papryka
Pieczemy w 200C przez ok. 20 minut. Jemy z sosem czosnkowym czyli:
-jogurt grecki
-czosnek przecisnięty przez praskę
-oregano
-bazylia
Wszystko wymieszane razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz