sobota, 7 lutego 2015

11. Tarta migdałowa + mleko migdałowe

Kocham tarty! Ale przecież to widać non stop jakieś tworzę dziś na tapecie tarta migdałowa z mega super kremem budyniowym, cudo!


Składniki:
Spód:
125g masła
1 1/2 szkl mąki
4 łyżki wody

Masło rozpuszczamy z wodą. Studzimy mieszamy z mąką. Wyrabiamy masę. Wykładamy formę i pieczemy 30min w 200C.

Masa:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
0,5 litra mleka migdałowego
2 żółtka
250 g masła
pokruszone migdały
migdały do posypania
4 łyżeczki zblendowanych daktyli

Od 0.5l mleka odejmujemy 3/4 szklanki mleka resztę zagotowujemy z pokruszonymi migdałami i daktylami.
W zimnym mleku rozpuszczamy mąki i żółtko. Do gotującego się mleka dodajemy zimną masę i gotujemy. Studzimy budyń miksujemy z masłem wykładamy na tartę posypujemy migdałami i odstawiamy do wystygnięcia.

Mleko migdałowe również do zrobienia w domu jak ktoś nie wie proszę bardzo przepis.
Szklanka migdałów (bez brązowej skórki)
1lwody

Migdały moczymy całą noc. Następnie odlewamy pozostałą wodę z moczenia wlewamy świeżą i blendujemy długo. Przecedzamy przez drobniutkie sitko/gazę i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz