sobota, 14 lutego 2015

17. Pieczone zdrowe donuty

Miały być w tłusty czwartek, miały być wczoraj są dzisiaj. Jest okazja zrobiłam dla koleżanki na 18 parę sztuk do domu. Pieczone donuty zero chemii zero cukru samo zdrowie!



500 g mąki (250g pszennej + 250g jaglanej)
15g drożdży
50 g masła (roztopionego)
2 jajka
3/4 szklanki ciepłego mleka
Laska wanilii

Dodatkowo:
1 małe jajko (roztrzepane, do posmarowania pączków)
Oraz (opcjonalnie):
Pół szklanki oleju kokosowego już rozpuszczonego
kakao
syrop klonowy
amarantus
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Podgrzać mleko z ziarenkami z laski wanilii. Rozpuścić w mleku drożdże.
Dodać do mąki, następnie jajka i masło. Wyrobić ciasto. Zostawić na 40 min do odpoczynku. Rozwałkować na dowolną grubość zależy jak duże chcemy uzyskać donuty. Wykroić szklanką dziurkę robiłam nakrętką od napoju. ZOstawić na 30 min do odpoczynku. Piec przez ok. 15 min w 180C.
Polewa:
Rozpuścić olej wymieszać z kakao i syropem klonowym. Maczać w takiej polewie donuty posypać amarantusem i wiórkami. (na zdjęciu kolorowa posypka dla dorosłych na dzisiejszą imprezę)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz