poniedziałek, 23 lutego 2015

21. Zupa z czerwonej soczewicy

Dziś przepis na zupę. Bardzo aromatyczną, pożywną, wege i zdrową. Bez mięsa też da się ugotować pyszną zupę i stwierdzam to ja mięsożerczyni!

Składniki:
-bulion warzywny (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula przypalona)
-soczewica czerwona
-papryka pokrojona w kostkę
-ziemniaki pokrojone w kostkę
-parę łyżek przecieru pomidorowego
-liść laurowy
-ziele angielskie
-pieprz kolorowy
-chili
-papryka słodka
-gałka
-kozieradka
-kolendra w ziarenkach
-kminek
-lubczyk suszony
-natka pietruszki

Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy warzywa, które wchodzą w skład buliony i tak gotujemy aż będą pół twarde. Dodajemy soczewicę, paprykę i ziemniaki i gotujemy aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy w trakcie gotowania. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy i zostawiamy do zagotowania. Posypujemy natką pietruszki i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz