sobota, 21 lutego 2015

20. Tiramisu egzotyczne bez surowych jajek bez kofeiny bez alkoholu

Kocham tiramisu więc jak zobaczyłam przepis na grupie BLW Przepisy od razu wiedziałam, że je zrobię.
Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała. 99% przepisów, których sobie nie wydumam modyfikuje tak więc powstało ono. Tiramisu z musem z mango i papai z owocem granatu. Lekko słodkie, mocno kremowe, no po prostu cudowne.. Dziecko zadowolone więc czego chcieć więcej?

Biszkopty:
-4 jajka (żółtka białka oddzielnie)
-4 łyżki mąki
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka. Na sam koniec powoli dodajemy przesianą mąkę. Wylewamy szprycą, łyżką itp. na papier do pieczenia pieczemy 10 min w 200C.

Tak to mniej więcej wyglądało przed pieczeniem (mega nierówne ale to nieszkodzi)


Masa śmietanowa:
- kubek śmietanki 30% (330ml)
-opakowanie serka mascarpone
-syrop klonowy
Śmietankę ubijamy następnie dodajemy mascarpone i syrop klonowy i łączymy wszystko razem.

Mus egzotyczny:
-1 papaja
-1 duże mango
Papaję i mango blendujemy razem na gładką papkę.
Dodatkowo:
-kawa inka do maczania biszkoptów robiłam na oko
-kakao ciemne do posypania
-granat do posypania
-amarantus
 

Biszkopty moczymy w kawie ince i układamy na to nakładamy masę śmietanową następnie mus i posypujemy granatem. Tak układamy warstwy na samej górze zostaje tylko warstwa śmietanowa posypana kakao i amarantusem. Ciasto musi odpocząć minimum godzinę w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz